Engelli Baba-oğul Aynı Sınıfta Öğrenci Oldu


Sinan Kutlar - Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, yürüme engelinden dolayı hiç okula gidemeyen kişi, kendisi gibi engelli olan oğluyla aynı sınıfta öğrenim görüyor.

Yeni Mahalle'de yaşayan engelli Ali Kırca, AA muhabirine, doğuştan yürüme engelli olduğu için ailesitarafından okula gönderilmediğini söyledi.
Okuma yazma bilmemenin eksikliğini çok hissettiğini ve günlük yaşamda karşılaştığı yazılarla sayıları okuyamadığını belirten Kırca, "Almamız istenen ilacın adını okuyamamak, marketteki bir ürünün ne olduğunu anlayamamak, cep telefonunda bir yakınımın adını okuyamamak büyük eksiklik. Ben bunu hep yaşadım"dedi.
Kırca, kendisi gibi doğuştan yürüme engelli oğlu Cem Kırca'nın (18) okula gidememesinden rahatsız olduğunu, evine gelen yakınlarının çocukları ve oğlunun arkadaşlarının kitap, gazete ya da televizyonekranındaki bir yazıyı okumalarının kendilerinde burukluğa neden olduğunu bildirdi.
Oğlunun okuma yazma öğrenmesi için Sultandağı Halk Eğitimi Merkezi'ne başvurduğunu anlatan Kırca, şöyle konuştu:
"Sultandağı'nda engelliler için okuma yazma kursu açılmadığını öğrendim. Yakınımızdaki Konya'nın Akşehir ilçesine de ulaşım sorunumuz vardı. Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Veli Keskin, Selçuk İlkokulu'ndan sınıf öğretmeni Bilal Biçer ile durumumuzu görüşmüş. Bizimle irtibata geçtiler. Bilal öğretmen, Cem'i her gün okula götürüp getireceğini ve ona okuma yazmayı kendisinin öğreteceğini söyledi. Okuma yazma bilmediğimi ve öğrenmek istediğimi söyleyince Bilal öğretmen beni de öğrenciliğe kabul etti. Çok mutlu oldum. Bilal öğretmen, beni ve oğlumu her gün otomobille evimizden alıp okula götürüyor. Günde 1,5 saat eğitim verdikten sonra evimize bırakıyor. Hiçbir karşılık beklemeden bütün kırtasiye ihtiyaçlarımızı da karşıladı. Yakınlarımızdan bile bu kadar ilgi görmedik. Başta Bilal öğretmen olmak üzere bize destek veren herkese teşekkür ederiz. Ne yapsak haklarını ödeyemeyiz."
-"Okuma yazma öğrenince ilk işim bilgisayar almak olacak"-
Cem Kırca da engelinden dolayı arkadaş sayısının sınırlı olduğunu, sadece 3-4 arkadaşı bulunduğunu kaydetti.
Arkadaşlarını, evine ziyarete geldiklerinde görebildiği bilgisini veren Kırca, "Okuma yazma öğrenince ilk işim bilgisayar almak olacak. İnternetten kendim gibi engelli arkadaşlar edineceğim" diye konuştu.
Öğretmen Bilal Biçer ise meslek yaşamı süresince en özel öğrencilerinin, Ali ve Cem Kırca olduğunu anlattı.
Baba-oğulun istekli ve azimli olduğunu bildiren Biçer, "(Kısa sürede okuma yazma öğrenelim, kitap okuyalım) düşüncesiyle çok çalışıp yeni şeyler öğrenmek istiyorlar. Engelli olmanın eğitim için bir engel olmadığını gösterdiler. Okuma yazma öğrenecekleri birinci kademe kursu tamamladıktan sonra daha da ileri gitmek için ikinci kademe kursa devam etmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.
Selçuk İlkokulu Müdürü İsmail Kılınç da eğitime ihtiyaç duyan herkes için ellerinden geleni yapmayı kendilerine görev kabul ettiklerini belirtti.
Biçer'in buna en güzel örnek olduğunu dile getiren Kılınç, Ali ve Cem Kırca'nın okuma yazma öğrenmelerinin, en büyük mutluluklarından biri olacağını sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA
http://www.haberciniz.biz/engelli-baba-ogul-ayni-sinifta-ogrenci-oldu-1810294h.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ