Engelleri aşmak için köpek eğitiyor

Almanya'nın Essen kentinde oturan ve bedensel engeline aldırmayan 43 yaşındaki Filiz Erfurt, eğittiği refakatçi köpeklerle engelli Almanlar’a jimnastikli terapi uyguluyor. Alman Gençlik Dairesi tarafından 7 yaşında ailesinden alınan ve bir Alman bakıcı aileye verilen Filiz Erfurt, 11 yaşında futbol oynarken geçirdiği talihsiz sakatlık nedeniyle belden aşağısı tutmaz duruma geldi ve tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.
Filiz Erfurt, 16 yaşında tanıştığı Michael Erfurt’un Müslüman olup Mikail adını alması ardından bu kişiyle yaşamını birleştirdi.
KENDİ TERAPİ MERKEZİNİ KURMUŞ

Refakatçi köpeğin sahibine nasıl yardım ettiğini tesadüfen televizyonda izlediğini ve hemen bir Amerikan Collie cinsi köpek aldığını belirten Filiz Erfurt, "Engelli insanlara köpeğin oldukca faydalı olacağına inandım ve köpek eğitmeyeğe başladım" dedi. Çok geçmeden Filiz Rollidogs adı altında kendi terapi derneğini de kuran ve köpek sayısını 3’e çıkartan Filiz Erfurt, uzun süredir Essen’deki bir klinikte, eğittiği köpekler eşliğinde uyguladığı jimnastik terapileriyle engelli insanların hayata tutulmasına yardımcı oluyor. Filiz Erfurt, elinden engelli olan 12 yaşındaki Judy adlı kız çocuğuna köpeklerle aynı anda yaptırdığı jimnastik terapisinin oldukça ise yaradığını gösterdi.
KÖPEKLERLE TÜRKÇE VE ALMANCA KONUŞUYOR


Kendisini daha da geliştirdikten sonra seminerlere katılan Filiz Erfurt, eğitim verdiği köpeklerle hem Türkçe hem de Almanca konuştuğunu ve Türkçe’nin komut için daha uygun olduğuna inandığını anlattı. Filiz Erfurt, "Onlar da biraz Türkçe öğreniyor, hem Türkçe komutlar daha kısa daha kolay, otur, getir, aç, kapa, at, gibi komutlar daha kolay söyleniyor" diye anlattı. Filiz Erfurt eğittiği köpeklere, çorap, eldiven, ceket, şapka çıkarma, yere düşen anahtarları alıp sahibine getirme, cüzdanın fermuarını ve lamba anahtarını açıp-kapama gibi bir gösteri yaptırdı.

SAKATLANMASA FUTBOLCU OLMAK İSTİYORDU

Engeline aldırmadan hayata sarılan ve üç çocuğada sahip olan Filiz Erfurt, eşine az raslanan ve engeli olmayan insanların bile zorlanabileceği çalışmalara imza attı.Futbolu çok sevdiğini ve Galatasaray taraftarı olduğunu söyleyen Filiz Erfurt, 11 yaşında yaşadığım sakatlık olmasaydı futbolcu olmak istiyordum, iyide oynuyordum derken göz yaşlarına hakim olamadı.
Zonguldak-Devrek’ten olan ailesinin izini yıllardır bulamadığını anlatan Filiz Erfurt, köpek eğitimi ile ilgili Türkiye’den talep gelmesi halinde, seve seve yapmaya hazır olduğunu belirtti.
http://www.posta.com.tr/yasam/HaberDetay/Engelleri-asmak-icin-kopek-egitiyor.htm?ArticleID=157384
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ