Devlet Engellilerin Yüküne Ortak Olacak

Halil Şahin - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye'nin ilk engelli çocuklar yurdunu İzmir'de yapacak. Yurtla, zihinsel engelli çocuğu bulunan ailelerin,


"Biz öldükten sonra çocuklarımız ne olacak" şeklindeki kaygılarını gidereceği belirtildi.

Menemen'deki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) Müdür Başyardımcısı Birol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelliler için çeşitli eğitim kurumlarının bulunduğunu, ancak bugüne kadar onların günün 24 saatini geçirebileceği, ailelerinin üzerindeki yükü kaldırabilecek bir yurt yapılmadığını belirterek, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın harekete geçtiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, otistik çocuklar eğitim merkezinin yanındaki 14 dönümlük araziyi, yurt yapılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devrettiğini bildiren Aydın, alana 200 yatak kapasiteli, 2 katlı, otel konseptinde yurt yapılacağını belirtti.

Aydın, fizibilite ve ihale çalışmalarının tamamlandığını, bir kaç ay içinde temeli atılacak yurdun, bir yıl içerisinde de bitirilmesinin planlandığını ifade etti.

-"Ailelerin yarasına merhem olacak"-

Aydın, engelli ailelerinin en büyük sıkıntısının "kendilerinden sonra çocuklarına kimin bakacağı" olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Pilot proje olarak ilk kez İzmir'de yapılacak bu yurttan zihinsel engelliler faydalanacak ama asıl ailelerin sıkıntısını giderecek. Ailelerin 'Biz öldükten sonra çocuğum ne olacak-' kaygısı Türkiye'nin kanayan yarası. Bu soruna iki bakanlık el koydu. Ailelerin yarasına merhem olacağız. Çocukları okulda eğitimini sürdürecek, okuldaki atölyelerde başarma duygusunu tadacak ve para kazanacak, sonra da yurtta kalacak. Yurt, engellilerin bir arada yaşamayı öğrenmesi açısından da eğitici olacak. Temel amaç, bu özel projeyi Türkiye'nin her yanına yaygınlaştırmak. Yurtla, engelli çocuğu olan aileler, yükten kurtulacak."

Yurt hizmeti için ailelerden herhangi bir ücret alınmayacağını dile getiren Aydın, "Çocuklarımızın her ihtiyacı, sosyal devlet ilkesine uygun biçimde, devlet tarafından karşılanacak" dedi.

İsteyen her engelli ailesinin, çocuğunu yurda bırakabileceğini vurgulayan Aydın, önceliğin okuldaki öğrencilerde olduğunu sözlerine ekledi.

Yaklaşık 8 milyon liraya mal olacak yurttaki odaların iki kişilik olarak planlandığı, yurtta engelliler için çeşitli sosyal aktivite salonlarının da bulunacağı kaydedildi.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR
http://www.haberler.com/devlet-engellilerin-yukune-ortak-olacak-4264001-haberi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ