Demir-çelikte engelli çalıştırma mecburiyeti kaldırılacak



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ‘Demir çelik ve demir dışı metaller sektörü strateji belgesi ve eylem planı’ ile bu sektörü, yüksek katma değerli mamullerin üretim üssü haline getirmenin planlandığını söyledi.

İstanbul’da yapılan strateji belgesi ve eylem planıyla ilgili toplantıda konuşan Bakan Ergün, rekabet gücünü artırmak amacıyla böyle bir eylem planı hazırlandığını ifade etti. Demir-çeliğin sanayinin lokomotifi olduğuna vurgu yapan Ergün, hazırlanan belgeyle ilgili olarak strateji belgesinde 5 farklı hedef için 24 eylem belirlendiğini kaydetti. Bu çalışma ile sektörün yol haritasını ortaya koyduklarına vurgu yapan Ergün, ortaya çıkan çalışmanın kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada çalışmasına güzel bir örnek olduğunu ifade etti.
    Bakan Ergün, konuşmasında engellilerin maden ve ağır sanayide çalıştırılması mecburiyetini kaldıracaklarını da açıkladı. Bakan Ergün, “50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerleri yüzde 3 özürlü çalıştırmakla yükümlüdürler. Buradaki ‘yeraltı ve sualtı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz’ istisnasına, ağır sanayi olarak kabul edilen demir-çelik ve demir dışı metaller sektörü de ilave edilecek.” dedi.
    Bakan Ergün, sanayide kullanılan elektrik enerjisi girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yürüteceklerini söyledi. TRT payında daha önce bir azaltmaya gittiklerini anlatan Ergün, enerji maliyetleri üzerindeki yükün düşürülmesi için hukukî bir düzenleme gerekiyorsa, bu konuda da çalışabileceklerini dile getirdi. Ergün ayrıca ithaline izin verilen kontrole tabi yakıt ve atıklar ile hurdalardan alınan çevre katkı payını azaltma yönünde çalışmalar yapılacağını da dile getirdi.
    Kamu yatırımlarında yüksek katma değer sağlayacak şekilde yerli girdi kullanımının teşvik edileceğini belirten Nihat Ergün,  rüzgâr enerjisi yatırım sözleşmelerinde, rüzgâr türbinleri yatırımında başta sfero döküm ve yassı çelik olmak üzere yerli girdi kullanımının teşvik edileceğine değindi. Atık yok etmeye yönelik makine ve ekipman yatırımlarına teşvik uygulanacağını da söyleyen Ergün, “Bölgesel enerji boru hatlarında yerli sac kullanılarak üretilen çelik boruların ve diğer yerli malzemelerin kullanımına öncelik verilecek. Bu projelerle ilgili yatırımlara vergi indirim teşviki de sağlanabilir, bunun üzerinde çalışacağız. Demir ve demir dışı cevher aramalarına önem verilecek ve maden aramaları desteklenecek. Demir-çelik sektöründe, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik proje ve çalışmalara destek verilecek.” diye konuştu.
KORAY TEKİN-İSTANBUL
http://www.zaman.com.tr/ekonomi/demir-celikte-engelli-calistirma-mecburiyeti-kaldirilacak/2033491.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ