CP futbol branşı kuruluyor

Türkiye Futbol Federasyonu ve Engelli Spor Federasyonları arasındaki koordinasyonu güçlendirmek ve engelli futbolunun kalitesini arttırmak amacıyla TFF Başkanı Yıldırım Demirören gözetiminde oluşturulan Engelliler Koordinasyon Kurulu, Ömer Gürsoy başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Engelli sporcuların buluşma platformu durbakalim.net 'in haberine göre, TFF Ankara Bölge Müdürlüğü'nde  yapılan toplantıda, 4 Engelli Spor Federasyonu'nun futbol dallarına yönelik gelişim stratejisi, Kadın Futbolu şubelerinin kurulması ve güçlendirilmesi , CP Futbol (Serebral Palsi Futbolu) branşının kurulması konuları görüşülerek karara bağlandı.
Kurul geniş tabanlı toplandı...
Toplantıya şu isimler katıldı: Ömer Gürsoy (Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı), Abdullah Çetin (Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı), Demirhan Şerefhan- Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı (Vekaleten Halil İbrahim Köprülü), Osman Arslan (İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı), Birol Aydın (Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı),  Üyeler: Prof Dr. Erkan Küçükgüngör, Mahmut Türk, Selahattin Çimen, Selim Doğan, Deniz Cengiz (Engelliler Koordinasyon Kurulu Koordinatörü), Adnan Ersan (TFF Genel Sekreter Vekili), Barış Topçu (TFF Ankara Bölge Müdürü),  Prof Dr. Nevin Ergun (Akademisyen), Ömer Kalkan (Gençlik ve Spor Bakanlığı Sportif Hizmetler Daire Başkanı) ve Cem Çınar (TRT SPOR).
Engelliler Koordinasyon Kurulu nedir, ne iş yapar?
Türkiye Futbol Federasyonu Engelli Futbolu Koordinasyon Kurulu, futbolun ayırt etmeksizin 7'den 70'e herkese ulaştırılması ve futbol oynatma misyonu doğrultusunda; düzenli olarak engelli futbolu faaliyetleri yürütmektedir.
Engelli Futbolu Koordinasyon Kurulu, "Futbol Aşkı Engel Tanımaz" sloganıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 4 Engelli Spor Federasyonu ile işbirliği yapmaktadır. Bu işbirliği ile; engelli bireylere, farklı engelli futbolu dallarında, temel futbol eğitiminden milli takım düzeyine kadar her seviyede, düzenli olarak ve koordineli bir biçimde futbol oynama imkanı yaratılması hedeflenmektedir.
Kurul çalışmaları doğrultusunda ülkemizde bulunan engelli vatandaşlarımızın;
-Futbol oynamalarını teşvik etmek,
-Yaşamın futbol yoluyla katılmalarını,
- Futboldan zevk almalarını sağlamak.
Aynı zamanda TFF olarak;
-Yeni oyuncular keşfederken, faal olan her engelli futbolcuya ulaşmak,
-Onları izlemek ve her futbolcunun organize futbol oynama, -maksimum- potansiyelini gerçekleştirme fırsatının verilmesini sağlamaya çalışmak,
- Pozitif bir güç yaratarak futbol yoluyla topluma hizmet etmek ve kalıcı, uzun vadeli "Engelli Futbolu Geliştirme Stratejisi"ni belirlemek ve uygulamaktır.
Kurul'un merkezi Ankara'dır.
SEREPRAL PALSİ  NEDİR? NASIL OLUŞUR
Doğum öncesi, doğum sırasında ya da doğum sonrası herhangi bir nedenle beynin hasar görmesi sonucu oluşan motor (ve bazı durumlarda mental) bozukluktur.
SP adale sertliğinde bozukluk, anormal, postür( duruş bozukluğu ) ve bozuk hareket görünümüyle karşımıza çıkar. SP gelişimsel bir bozukluktur. Motor fonksiyonlarda bozukluğun yanında, duyu bozuklukları (sensorial disfonksiyon) gözde kayma, titreme (nistagmus) gibi bozukluklar zeka geriliği ( mental retardasyon ) davranış bozuklukları, öğrenme güçlükleri, dil-konuşma bozuklukları ve ağız diş problemleri de görülebilir.
Beyinde motor bölgenin ( kol-bacakların tam kullanımı, yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma gibi günlük yaşamı sürdürmeye yarayan hareket yeteneğini sağlayan beyin bölgesi) gelişimi 7-8 yaşlarında tamamlanır. Hamilelik döneminin başlangıcında 7-8 yaşlarına kadar beyinde oluşabilecek herhangi bir problem bu bölgenin fonksiyon bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Ortaya çıkan tablo ise serebral paralizi olarak adlandırılır.
Türkiye'de tahmini 700 bin SP'li bulunmakta...
SP' de beyin hasarı ilerleyici değildir. Fakat ortaya çıkan sorun ömür boyu devam eder. SP'nin görülme sıklığı hakkında çok net bilgiler olmamakla birlikte, ABD' de ölçülen oranlar dünya geneli için bir kıyaslama imkanı verebilir. ABD'de toplam nüfusun %0.2' si (1000' de 2) SP' lidir. Buna göre ABD' de yaklaşık 1.000.000 SP'li vardır. Bu rakama her yıl 5000-7000 bebek eklenir. Ülkemizde ise bu konuda yeterli ve güvenilir bir istatistik olmamakla birlikte, toplam nüfus içerisindeki SP'li oranının %0.166 ( 600' de 1 ) olduğu tahmin edilmektedir. Buna göre Türkiye' de yaklaşık 700000 SP'li bulunmaktadır.
Akraba evlilikleri de nedenler arasında...
Türkiye de oranların fazla olması akraba evlilikleri, hamilelik döneminde geçirilen hastalıkların fazla olması ve bakım şartlarının yetersizliği, doğum şartlarının olumsuzluğu, bebek bakım hizmetlerinin yetersizliği, ilk çocukluk yıllarında bebeklerde bulaşıcı ve ateşli hastalıkların fazlalığı ve beslenme yetersizliği gibi sebeplere bağlanmaktadır.
Serebral paralizin sebepleri:
Doğum öncesi nedenler:
Genetik durumlar
Hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyonlar
Rubella, herpes
Bebeğin anne karnında oksijensiz kalması
Plesentanın gelişim bozukluğu yada erken ayrılması
Rh uyuşmazlığı ( eritroblastosis fetalis, hemolitik anemi, hiperbilirübinemi )
Metabolik hastalıklar ( diabetes mellitus, hamilelik toksemisi )
Gelişimsel bozukluklar ( vasküler yada iskelet yapıda )
Beslenme bozuklukları
Sigara, alkol yada madde bağımlılığı
Annenin enzim veya L-Dopa tedavi görmesi
Akraba evlilikleri
Annenin aldığı ilaçlar
Hamilelik döneminde geçirilen tıbbi müdahaleler
Doğum sırasında oluşan nedenler:
Zor doğum (anoksi), plesentanın erken ayrılması, uzayan doğum
İlaç sedasyonuna bağlı asfiksi nedeniyle beyin kan damarında kompresyon ve yırtılma
Prematüre (erken doğum) postmatüre (geç doğum )
Kordon komplikasyonları
Gelişmiş anomalileri ( makat doğum, ayaktan geliş )
Forseps yada vakumla doğum
Doğum sonrası ( post - natal ) nedenler:
Düşük doğum kilosu
Vasküsler hadiseler ve kafa içi kanama
Kafa travması
Ensefalopati
Toksik durumlar
Kardiak arreste bağlı anoksi
Nöbetler ( konvülzyon, epilepsi )
Tümör
Viral ve bakteriyal beyin enfeksiyonları
Sarılık ( Hiperbilirübinemi )
Menenjit
http://www.fanatik.com.tr/cp-futbol-bransi-kuruluyor_3_Detail_100_293418.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ