Beyaz Baston Körler Haftası

Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırma, sorunlarını çözme, onlara sahip çıkarak sorunlarına ortak olmanın, insani bir görev olduğunu bildirdi.


Op. Dr. Ekici, 7-14 Ocak tarihlerini kapsayan Beyaz Baston Körler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu haftanın, görme engellilerin bir kez daha hatırlanması, sorunlarının dile getirilerek çözüm yollarının sağlanması bakımından önemli olduğunu belirtti.

Görme engellilere en az yardımla ya da tamamen yardım almadan yön bulma ve hareket edebilme kabiliyetini kazandıran beyaz bastonun, engellinin çevreyi tanıma, yardıma gereksinim duyduğu durumlarda da gereken desteği vermede kolaylık sağlamasına yaradığına işaret eden Op. Dr. Ekici, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 45 milyon görme engelli bulunmaktadır. Engelli olmak kusur değildir. Asıl kusur olan engellilere bakış açısındaki eksikliklerdir. Tüm engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve bu vatandaşlarımızın tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmasını sağlamak, onlara sahip çıkarak onların sorunlarına ortak olmak, hepimizin insanı ve vicdani görevidir. Bugün hiçbir sağlık problemi olmayan kişinin yarın çeşitli nedenlerle engelli olmama garantisi yoktur. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, problemlerini çözmek, onlara sahip çıkarak sorunlarına ortak olmak, insani bir görevdir.

Görme özürlü vatandaşların, diğer vatandaşlar gibi eksiksiz yaşam hakkını kullanabilmeleri için çeşitli politikalar geliştirilmiştir. Devletimiz engelli kardeşlerimizin kendine yeterli ve üretken birey olarak toplumla bütünleşmesi, kendisi, ailesi ve ülkesine yararlı bireyler olarak yetişmesini sağlamak, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı hedefleyen önlemleri en üst düzeyde almıştır."

Op. Dr. Ekici, her sağlam insanın potansiyel bir engelli adayı olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekerek, tüm engellilere hak ettikleri ve insan onuruna yaraşır bir hayat dilediğini duyurdu.

Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - Kütahya
http://www.haberler.com/beyaz-baston-korler-haftasi-4-4231123-haberi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ