Ayvalık"ta Ak Kadınlardan Sosyal İcraat Değerlendirmesi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Sema Özcan, partisinin iktidarda olduğu 9,5 yıllık süreçte sosyal alanlarda yaptığı çalışmaları yazılı bir basın açıklamasıyla değerlendirdi.

AK Parti Ayvalık İlçe Kadın Kolları Başkanı Sema Özcan yaptığı açıklamada, AK Parti’nin; Türkiye’yi geliştirme, kalkındırma, güçlendirme, ülke geneli ve Balıkesir bölgesinin yanı sıra dünyada barışı, huzuru, refahı, tesis etme davasına sahip bir parti olduğunu vurgulayarak, “Geçtiğimiz 9 buçuk yılda ülke içinde ve Uluslar arası alanda gerçekleştirdiğimiz ve her seçimde daha da artan iş bu destek olmuştur. Ülkemiz ve milletimize hizmetle geçirdiğimiz 9,5 yılda Türkiye 3 kat büyüttük. 973 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, her ders yılı başında, dar gelirli aile çocuklarına giyim ve kırtasiye malzemesi temin edilmesi için 700 milyon liralık kaynak aktardık. Yoksul ailelerin okula giden çocukları için, 1 milyon anneye 2 milyar 017 bin lira ödeme yaptık. Ayni ve nakdi olmak üzere iktidarımız döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza çoğunluğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları marifetiyle 1 milyar lira’yı aşan miktarda ayni ve nakdi destek verdik” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk defa ihtiyaç sahibi vatandaşlara yakacak kömür dağıtımının Ak Parti iktidarında başladığının altını çizen Sema Özcan, “Yaklaşık 2 milyon aileye, kendi mali kaynaklarımızdan 13 milyon 300 bin ton kömür dağıttık. 973 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, her ders yılı başında, dar gelirli aile çocuklarına giyim ve kırtasiye malzemesi temin edilmesi için 700 milyon liralık kaynak aktardık. 0-6 yaş grubundaki dar gelirli aile çocuklarının aşı ve doktor kontrolüne götürülmesi için annelere maddi destek sağladık. Doğumunu hastanede yapan dar gelirli kadınlarımızı, şehirde misafir ettik ve kendilerine nakdi ödeme yaptık” Özel sektörde çalıştırılan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirdik. Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıdık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV’den muaf hale getirdik. 1. derecede engelli yakını olan devlet memurlarının, engelliler için eğitim imkânı bulunan yerlere öncelikli olarak atanmalarını, yasal değişiklikle sağladık. 1. derecede engelli yakını bulunan kamu çalışanlarına, günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları yüzde 200-300 oranlarında artırdık” ifadelerini kullanarak, evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren ‘Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ sayısını 21’den 49’a çıkarıldığını, evde bakılan her engelli birey için, bakanlara (anne, abla, teyze vs.) bir asgari ücret tutarında aylık bağlandığını ve bunun yıllık maliyeti yaklaşık 1 milyar 700milyon lira olduğunu, halen 300.000 engelli birey bu uygulamadan yararlandığını kaydetti.



“ENGELLİLERİ VE KİMSESİZ ÇOCUKLARI DEVLETİN HİMAYESİNE ALDIK”

İktidar oldukları 9,5 yıllık süreçte engelliler için sayısı 100’e yaklaşan ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ kurduklarını hatırlatan AK Parti Ayvalık İlçe Kadın Kolları Başkanı Sema Özcan, “Anayasa değişikliği ile çocuklara pozitif ayrımcılık getirdik. Yetiştirme yurtlarından ziyade, aile yanında bakım modelini tercih ettik. 8 bin küsur çocuğun ailesinin yanına dönüşünü sağladık. İlave olarak 27 bin himayeye muhtaç çocuğumuzun aile yanında bakımını sağladık. Evlat edinmeyi yaygınlaştırarak 11.500 çocuğumuzu aile sıcaklığına kavuşturduk. Akraba olmasa da ‘koruyucu aile’ uygulamasını başlatarak, devletin sağladığı maddi imkânlarla bazı kimsesiz çocuklarımızın, ev ortamında himaye edilmesini sağladık.

Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yurtlarında kalan çocuklarımızı, yeni açtığımız 437 sevgi evinde kalmaya teşvik ettik. Sevgi evleri modelini geliştirerek sürdürüyoruz. 2002’de çocuk yuvalarındaki 30 çocuğa bir bakım elemanı düşerken, şimdi 7 çocuğa 1 bakım elemanı düşüyor. Engelli vatandaşlarımız, sosyal güvencelerden mahrumdu. 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nu ve uygulamasına yönelik 15 yönetmeliği çıkararak, 1.500 sayfalık Engelliler Hukuku oluşturduk. İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini, devlet tarafından karşılamaya başladık.

Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor. Eğitim gören özürlü sayısını 10 kat artırdık. 14 ayrı kurumdan, 28 ayrı sorgulama ile tespit edilen vatandaşlarımızın muhtaçlık durumunu, geliştirdiğimiz Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) sayesinde saniyelik sürelerde tespit edilir hale getirdik. Böylelikle önceleri eziyete dönüşen sosyal yardımlardan yararlanma işlemini basitleştirerek dar gelirli vatandaşlarımızın gururunu rencide edilmekten kurtardık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağladık. Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Eskiden engelli vatandaşlarımız, hastanelerden rapor aldıktan sonra engelli aylığı almak için 2 yıl bekliyorlardı. Artık engelli ve İlk defa bakıma muhtaç tüm engellileri, bakım hizmeti kapsamına aldık. Evde veya özel bakım merkezlerinde, bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin, bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık.

Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları yüzde 200-300 oranlarında artırdık. Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılmasını sağladık. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor. 2002 yılında 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken, şimdi 6 engelliye 1 bakım elemanı düşüyor. Vatandaşlarımızın raporları ulaştıktan sonra 1 ay içinde aylıklarını bağlıyoruz” açıklamalarında bulundu.



“ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLAR İÇİN ALO 183 HATTI”

Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO 183 hattının AK Parti iktidarında kurulduğuna dikkat çeken Özcan, “Ülke genelinde 24 saat bir telefonla şiddet gören kadınımızı devlet koruması altına aldık. Şiddete uğrayan kadınlara hizmet vermek amacıyla nüfusu 50 bini geçen belediyelere sığınma evi açma yükümlülüğü getirdik. Kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni, 24 Kasım 2011 tarihinde onaylayarak bu sözleşmeyi meclisinden geçiren ilk ülke olduk. 8 Mart 2012 tarihinde, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nu çıkardık. Daha önce 4 maddelik olarak düzenlenen bu kanunu 25 maddelik bir temel kanun haline getirdik. İlk başta şiddete maruz kadınlarımız olmak üzere ailenin diğer üyeleriyle ilgili, koruma, önleme, kolluk hizmetleri ve yargılama süreçleri dâhil her şeyi bu kanunla, ihtiyaca cevap verecek hale getirdik. Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, baba, teyze vs.) bir tam asgari ücret ödeme uygulamasını 2006 yılından itibaren başlattık. Şimdiye kadar 284 bin 595 engelli vatandaşımızın aile yakınlarına ödeme yaptık. Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında 20-25 kişinin kaldığı koğuşları, 3-6 kişilik odalara dönüştürdük. Suça itilen çocuklar için 7 Koruma- Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kurduk. Duygusal, cinsel veya fiziksel istismara uğrayan çocukların geçirdikleri travma ve içine girdikleri davranış bozukluklarını gidermek için 23 Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi açtık” ifadelerini kullandı.



“AK PARTİ KÖHNE ÇARKA KENDİSİNİ KAPTIRMAYACAK”

AK Parti’nin; milleti, milletin değerlerini, milletin fertlerini öğüten o köhne çarka kendisini asla kaptırmayıp, kaptırmayacağının altını çizen Sema Özcan, “AK parti Türkiye’de 10 yıldır devam eden kısır döngünün içine girmemiştir ve girmeyecektir. AK Parti; bu kısır döngüyle, cesaretle yüzleşen cesaretle hesaplaşan, bu kısır döngüyü milletle birlikte cesaretle kıran, bozan bir partidir. Aynı kararlılıkta, aynı samimiyetle, milletimizle el ele gönül gönüle bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Tüm teşkilatımızla, kadın kollarımızla, yerel yönetimlerimizle bu ülkenin aydınlık yarınları için ter dökmeye, emek sarf etmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle açıklamasını noktaladı.
Kaynak: İHA 
 http://www.haberfx.net/ayvalikta-ak-kadinlardan-sosyal-icraat-degerlendirmesi-haber-734791/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ