Almanya'da Engelli Çocuklara Normal Eğitim Fırsatı

Birleşmiş Milletler'in (BM) engelli çocukların normal okullarda okumasını gerektiren kararı engelli olmadığı halde Förderschule'lere gönderilen Türk çocukları için de umut oluyor. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek yasa tasarısı ile birlikte engelli çocuklar ve çeşitli sebeplerle öğrenme zorluğu yaşayan Türk çocukları normal eğitimden geçebilecek.

KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann'ın verdiği rakamlara göre eyalette bu konudaki çalışmalar oldukça ilerledi. Buna göre engelli öğrencilerin üçte biri normal okullara gidiyor. Engelli öğrencilerin normal okullara gitme oranında başı Bonn (yüzde 37,4) ve Dortmund (yüzde 35,4) çekiyor. Bu konuda en geriden gelen şehir ise yüzde 8,2 ile Gelsenkirschen oldu.
Bakanlığın, engelli öğrencilerin normal okullara entegre edilmesi çalışmaları sayesinde gerçekte engelli olmayan, ancak çeşitli nedenlerle bugüne kadar Förderschule'lere gönderilen Türk kökenli öğrenciler de Förderschule'ye gitmeye zorlanamayacak. Yakın zamana kadar 30 binin üzerinde Türk kökenli öğrencinin, çoğunun gerçek anlamda engelli olmadığı halde Sonderschule-Förderschule okullarına gittiği biliniyordu. Engelli çocuğu olan veliler, çocuklarını Förderschule veya normal okula gönderme konusunda özgür bırakılacak.
ENGELLİ ÇOCUKLARA AYRILAN KAYNAKLAR YETERSİZ
Ancak diğer yandan KRV Eğitim Bakanlığı ise veliler, öğretmenler ve belediyelerden yoğun eleştiri alıyor. Rakamlara göre özel pedagojik desteğe ihtiyaç duyan her dört öğrenciden biri şimdiden normal okullara gidiyor. Engelli öğrenciler konusunda genel oran ise, her üç öğrenciden birinin normal okullara gitmeye başladığını ortaya koyuyor. Yeni proje konusunda öğretmenler ve yerel yönetimler bakanlığa tepkili ve eyaletten daha fazla kaynak talep ediyor.
DEĞİŞİKLİĞİN 2014/15 DÖNEMİNDEN ÖNCE ÇIKMASI ZOR
Bakan Löhrmann yasa tasarısının KRV Meclis Genel Kurulu'nda bu yıl içerisinde kabul görmesini ve böylece 2014/2015 eğitim yılında yasanın yürürlüğe girmesini istiyor. Yasa tasarısının Aralık ayında genel kurulda kabul görmesi bekleniyordu. Löhrmann, bu aksamanın derneklerden gelen tepki ve tavsiyelerden kaynaklandığını söyleyerek, "Titizlik hızdan önce gelir. Bu konunun basit bir akşam gezisi olmadığını, zor bir dağ tırmanışı olduğunu biliyorduk. Zirveye henüz ulaşmadık, ancak çok yüksek yerlere geldik." dedi.
BİLHASSA ÖĞRETMEN KAPASİTESİ ARTIRILACAK
Löhrmann ayrıca, 2014/2015 eğitim yılında yürürlüğe girmesini istediği yasa içerisinde bu tür bir eğitim tarzı için okullara mühlet vermek yerine rahatlık temin etmek istediğini söyledi. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için öğretmen kapasitesi bin 680'e yükseltilecek, 1 Şubat tarihinden itibaren de eyalet sınırları içinde görev alan 200'ün üzerinde öğretmen haftada bir kere olmak üzere 18 ay boyunca özel pedagoji eğitimi alacak. Bunun yanında üniversitelerdeki pedagoji bölümlerinde 500 öğrencilik yer temin edilecek.
 http://www.haberler.com/almanya-da-engelli-cocuklara-normal-egitim-4272596-haberi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ