Özürlü cenine kürtaj yasağı!




AKP hükümeti 2.5 ay olan yasal kürtaj sınırını 3 aya çıkarıyor 3 aydan sonra özürlü de olsa çocuk aldırmak yasaklanıyor

Adalet Bakanlığı Komisyonu'nda görüşülen Türk Ceza Kanunu'ndaki reform taslakları arasında, 468'inci madde de var. Bu madde, yasal kürtajın sınırını 10 hafta olarak belirliyor ve bu süre geçildikten sonra gerçekleştirilen kürtajda, hem anneye hem de doktora 5 yıl hapis cezası öngörüyor. Ancak, yeni taslağa göre tıbbi nedenler olmaksızın 12 haftaya kadar bir bebeği aldırmak ve almak suç olmaktan çıkartılıyor. 12 aydan sonra ise çocuğun özürlü doğması kesin olsa bile kürtaja artık izni verilmeyecek. Düzenleme Türkiye'deki uygulama ve genel olarak dünyadaki eğilimle çelişiyor. Türkiye'de kürtaj 1983'den beri normal gebeliklerde en fazla 10 hafta olma koşuluyla serbest. Ancak özürlü çocuk doğurma olasılığı olan kadınlar zamanı ne olursa olsun kürtaj olabiliyordu. 


Ne dediler?
Tedavisi yoksa çocuk alınmalı
* Türkiye Ortepedik Engelliler Federasyonu Başkanı İsmet Gökçek: Eğer ülkede alt yapı yoksa, özürlülerin bakımları ve korunması için belli sistemler oluşmamışsa, aileler özürlü çocuklarına bakmakta büyük zorluklar yaşıyorsa, bu kanunla yükleri daha da ağırlaşmış olur.

* Prof. Dr. Teksen Çamlıbel( Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıktan Anabilim Dalı Başkanı): Tıp teknolojisi çok gelişti. Doğumdan sonra yapılacak ameliyatlarla artık pek çok hastalığın tedavisi ciddi şekilde yapılıyor. Doğacak çocuğa en azından bu şans tanınmalı bence. Ancak, bebeğin çok ciddi bir zeka geriliği olduğunu biliyorsak ve tıpta bir tedavisi yoksa bu tarz çocukların alınması daha iyi olur.

Tıp cephesi
Anne için risk artar
* Dr. Seval Taşdemir (Kadın Doğum Uzmanı): 6 ve 8 haftalık bir cenin arasında fark yoktur. 8-ile 10 haftalık arasında da pek fark yoktur. Ama 10 ile 12 haftalık bebek arasında oldukça belirgin farklar vardır. Organların hepsi tamamdır. Sinirsel uyarılar beyinde oluşmaya başlar. Bu dönemdeki kürtaj annenin sağlığını tehlikeye sokar. Cenin başı kürtaj sırasında rahim ağzına takılır, bu da anne açısından risk oluşturur. Durdurulması güçleşen kanamalar ortaya çıkabilir.

Hukuk cephesi
Cenin bir kişidir
Avukat Suat Narin: Cenin, anne rahmine düştüğü andan itibaren hak sahibidir. Bütün medeni haklardan yararlanır. O artık bir kişidir. Onun hayatına istenildiği şekilde son verilemez. Etik açıdan bakılacak olursa zaten savunulabilecek hiçbir tarafı yok.

Tamamen karşıyım
Avukat Nimet Çubukçu (Adalet Komisyonu üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili): Bu tasarı henüz görüşülmedi. Alt komisyonda inceleniyor. Tamamen yanlış buluyorum. 10 haftalık bir ceninle 12 haftalık cenin arasında ciddi bir fark olduğunu biliyorum. Sınır 8 haftaya indirilmeli. Anne karnında 8 haftalık bile olsa, bir canlı olarak kabul edilir ve hukuken hakları olan bir kişidir.

Din cephesi
Her aşamada günahtır
* Nevin Meriç (İstanbul Müftülüğü fetva uzmanı): İslam fıkhına göre döllenme öğrenildikten sonra hiçbir aşamada çocuğu düşürmeye ve kürtaja izin verilmez. İslam'da ancak annenin sağlığıyla ilgili ciddi biri tehlike ve ölüm riski varsa kürtaja cevaz verilir. Yoksa günahtır.
Ayla ÖZCAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ