NEREDE “ENGELLENDİĞİNİZİ’’ DEŞİFRE EDİN


NEREDE “ENGELLENDİĞİNİZİ’’ DEŞİFRE EDİN

Annesi 1994 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle sakat kalan Tuğba Çetinkaya, engellilerin günlük hayatlarını kısıtlayan mimari engellerin düzeltilmesini amaçlayan web sitesi kurdu.
www.buradaengellendim.com isimli internet sitenin amacı engeli göstermek. Sadece fotoğraflardan oluşan sitede “engellilere engel olanî yerlerin fotoğrafını ekleyen kişi googlemap’ten adresi de işaretliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de internet sitesini takip edip engellere müdahele edecek.

Tuğba Çetinkaya 1994 yılında trafik kazası geçirip bilinçsiz ‘yardımseverler’ tarafından yanlış ilkyardım uygulandığı için omurilik felçlisi olmuş olan bir annenin kızı. Çetinkaya, annesini gezdirirken İstanbul caddelerinde yaşadığı sıkıntılar üzerine “Annem değil İstanbul özürlüî diye bir kampanya başlattı. “Tam 17 yıldır engelli, özürlü, sakat ne derseniz deyin hayatları kötü tesadüfler sonucu sekteye uğramış insanların arasındayımî diyen Çetinkaya, iki gün önce bir internet sitesi kurarak engellilere engel olan yolları, binaları deşifre etmeye başladı. www.buradaengellendim.com adlı sitede şu ana kadar 50’ye yakın fotoğraf eklendi. İnternet sitesi sadece İstanbulla da sınırlı değil. Türkiye’nin dört bir yanında engellilerden gelen fotoğraflar internet sitesine eklenebilecek. Fotoğraflarda engellilere göre dizayn edilmemiş yollar ve binalar deşifre ediliyor. Annesi Semra Çetinkaya ile birlikte 17 yıldır yaşadığı zorlukları göstermek için bu yöntemi seçen Çetinkaya, “Önünden defalarca geçtiğimiz ve nasıl bir engel oluşturabileceğini fark etmediğimiz yüksek bir kaldırım, dikine dizayn edilmiş bir su ızgarası, tam ortasında dikili ağaç bulunan bir rampanın fotoğraflı olarak gösterilmesi, bunun üzerinde düşünülmesini sağlıyor ve duyarlılığı artırıyor. Amacım, her insan bir engelli adayıdır anlayışı ile bu engellerin kaldırılması için herkesin seferber olmasını sağlamakî dedi.

SÜRE 7 TEMMUZ 2012’DE DOLUYOR
“5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 7 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyleyen Çetinkaya, “Kanunun geçici 2. maddesi hükmü uyarınca; kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmelidir. Öngörülen süre 7 Temmuz 2012 tarihinde sona erecektirî diye konuştu.

GERİ SAYIM DEVAM EDİYOR
Sitede bu sürenin bitimine ne kadar kaldığını gösteren bir sayaç olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “Tahmin ediyorum ki bu maddenin farkında olan bir tek ben değilim ve üzerine vazife düşen herkes çalışıyordur. Bu site aracılığı ile ne kadar düzeltilmeyen yer varsa takipçisi olacağız tabi ki duyarlıların fotoğraf desteği ileî dedi.

SİZ DE ÇEKİP FOTOĞRAFLARI YOLLAYIN
Çetinkaya, sitenin çalışma tarzını şöyle anlattı:
“Sitenin en önemli amacı engeli göstermek olduğu için sadece fotoğraflardan oluşuyor. Burada büyük bir ayrıntı var. Fotoğrafı ekleyen kişi googlemap’ten adresi işaretliyor. Böylelikle engelin hangi lokasyonda olduğu belirtiliyor.  Eklenen fotoğraflara yorum yapılıyor. Düzeltildiği bildirildiğinde ‘burası engelsiz’ olarak belirtiliyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişilebilir İstanbul Projesi Koordinatörü Mimar Müberra Kavak ile yaptığımız toplantı sonucunda internet sitem sürekli takibe alındı ve engelli alanlar minimum süre içerisinde düzeltilmeye başlıyor. Sizlerden istediğim telefonlarınızla ve fotoğraf makinenizle gördüğünüz engelleri resimlemeniz ve siteye eklemeniz. Engelli mekan, yol, kaldırım bulmakta hiç zorlanmayacağınızı biliyorum çünkü binlercesi gözümüzün önünde.

BÜYÜKŞEHİR TAKİPTE
“Buradaengellendim.com” adlı site, İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin de takibinde. Belediye yetkilileri, yeni kurulan internet sitesinin takipçisi olacağı, burada tespit edilen sorunlara hemen müdahale edileceğini belirtilerek, engelillerin yaşamanı kolaylaştırmak için çözüm üretmek adına siteden yararlanacaklarını kaydettiler. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin sahiplendiği www.buradaengellendim.com sitesinin  tasarım uygulamasını 8Bitiz üstlendi.

OMURİLİĞİ FELÇLİLERİ DERNEĞİ GÖREVDE
İnternet sitesine Türkiye Omuriliği Felçlileri Derneğinin 2600 üyesi de destek verecek. Omuriliği felçlileri sokaklarda engelleri görüntüleyip siteye ekleyecek.Işıltı Gazetesi muhabirleri ve takipçileride hepimizi yakından ilgilendiren bu konuya tam destek veriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ