Engelli çocuklara para gözüyle bakılıyor!




Muğla'nın Datça ilçesindeki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kapatılmasından sonra ortada kalan özel eğitime muhtaç çocuklar, 70 kilometre uzakta Marmaris'teki bir rehabilitasyon merkezine taşınıyor. Eğitimdeki özelleştirmenin sonucu olarak merkezin kapatıldığını belirten aileler, "Engelli çocuklara para gözüyle bakılıyor" diyerek tepki gösterdi.

Datça'da, engelli çocukların eğitiminin eziyete dönüştüğünü belirten 55 yaşındaki Gülcan Çınarlı, yaşadıkları sorunları anlatırken, devletin, eğitim giderlerini karşıladığı çocuklara sahip çıkmasını istedi. 20 yaşındaki kızı Yağmur'un eğitimi için haftanın bir günü Marmaris'e gitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Çınarlı, "Saat 10.00 gibi Marmaris'te oluyoruz. Kahvaltının ardından bir saat grup eğitimi, bir saat bireysel eğitim ve öğle yemeğinden sonra dönüş başlıyor. Bu kadar kısa sürede eğitim mi olur? Datça'da daha önce haftada üç gün eğitim veriliyordu" dedi.

Taşımayla eğitimin yararlı olacağına inanmadığını belirten Çınarlı, bazen servis gelmediğini, o zaman da kendi olanaklarıyla Marmaris'e gittiklerini, aksi halde o hafta çocuklarının eğitimi alamadığını söyledi. Gülcan Çınarlı, "Datça'da okul varken, herhangi bir mazeret nedeniyle gidemediğimiz dersi, başka gün ve saatlerde telafi edebiliyorduk. Okul yetkilileri, Marmaris'e yerleştiğimiz takdirde haftada üç gün eğitim verebileceklerini söylüyor. Demek olabiliyor, o halde şimdi neden üç gün eğitimverilmiyor. Devlet bu çocukların eğitimgiderlerini karşılıyor. Çocuk başına yaklaşık 500 TL ödenek veriyor. Rehabilitasyon merkezlerinin bu paranın karşılığını vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

"Özel sektöre devretmekle sorun bitmiyor"

Çocukların ne bir spor ne de sosyal bir aktiviteye katıldığını söyleyen Çınarlı, "Oysa Datça'da birçok etkinlik yapılabiliyordu. Eğitim, kâr amaçlı olmamalı. Özel sektöre devretmekle sorun bitmiyor. Datça gibi küçük yerleşim yerlerinde özel sektör, kar elde edemediği gerekçesiyle okulu kapatıp gidiyor. Devletin bu konuya el atmasını, Datça gibi küçük yerlerde özel sektör açmıyorsa, devletin bu eğitimi verecek okulları açmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Engelli çocuklara para gözüyle bakılıyor

Servis sorunu nedeniyle iki aydır 19 yaşındaki oğlu Erkin Yaman'ı Marmaris'e göndermediğini dile getiren 39 yaşındaki Fatma Yaman da "Servisin düzensiz çalışması nedeniyle, çocuğumu iki aydır okula göndermiyorum. Yorulduk, artık bu eziyete dayanamıyoruz. Çocuk okula gideceğim diye hazırlanıyor, servis gelmeyince eve dönmek istemiyor. Bizi sinir küpü yaptılar. Ne yazık ki bizim çocuklarımıza sadece para gözü ile bakıyorlar. Keşke, Datça'da bir rehabilitasyon merkezi olsa. Bedensel engelli çocukların fizik tedaviye ihtiyacı var. Marmaris'e getir götürle bu ihtiyaçları karşılanmıyor" dedi. 

cnntürk/ka

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ