Engelli Çocuklara Adaptif Binicilik Eğitimi


Kayseri'de, özel bir binicilik merkezinde hizmete sunulan engelli çocuklara adaptif binicilik eğitimuygulaması ilgi görüyor.
Doru Binicilik Merkezi'nde, 'Engelli çocuklara adaptif binicilik' uygulaması, engelli çocukların aileleritarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. Adaptif binicilik hakkında bilgi veren Binicilik Merkezi Sahibi Murat Soygüllücü, “Yaklaşık 4 yıldır Kayseri’de binicilik faaliyeti veriyoruz. Yaklaşık 2 buçuk yılı aşkın süredir devameden bu süreç içerisinde 3 aşamalı bir eğitim aldık. Aldığımız eğitimle engelli bireylere adaptif binicilikeğitimi veriyoruz.
 Türkiye’de 16 kişi bu eğitimde başarılı oldu ve Türkiye’nin dört bir tarafında eğitmenarkadaşlarımız bu eğitimi vermeye devam ediyorlar. Kayseri’de de aynı zamanda kendi bünyemizde barındırdığımız bir hoca arkadaşımızla beraber iki kişi bueğitimi almış oldu.” diye konuştu.
2012 yılı itibariyle engellilere eğitim vermeye başladıklarını belirten Soygüllücü, “Aşağı yukarı 3 buçuk aydır bu eğitimi vermeye başladık. Yakın zamanda Kayseri’de bununla ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek eğitim almaya gelen engelli sayısını arttırmak istiyoruz. Zihinsel ve fiziksel engelliler geliyor. Şunu da belirteyim ki her engelli için bu eğitim uygun değil. Öncelikle bu eğitimi alabilmesi için doktor raporu olması gerekiyor. Doktorun kesinlikle izni gerekiyor ve kişinin baş ile boynu tutucu olması gerekiyor. Bu çok önemlidir. Baş - boyun tutucusu yoksa kesinlikle atın üzerine çıkartmıyoruz.” ifadelerinikullandı.
Çalışma yöntemlerinden bahseden Soygüllücü, “Engelli bireylere verdiğimiz bu eğitim normal dışardan gelen sağlıklı bireylere verdiğimiz eğitimin biraz daha farklı bir metodu oluyor. Yaklaşık 20 - 30 dakikalıkseanslarla devam ediyor. Kişinin engel durumuna göre, kişisel veya zihinsel durumuna göre değişiyor.Çocukların ailelerden aldığımız geri beslemede görüyor ve anlıyoruz ki, çocuklarda bu eğitimden sonra baya bir düzelme olduğu görülüyor. Ama biz şunu da diyoruz, biz çocuklarınızın engelini ortadan kaldırmıyoruz. Yani öyle bir iddiamız yok fakat sosyal yaşamda onları bir adım daha ileriye götürmek, bir basamak daha yukarıya çıkartmaya gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
Adaptif binicilik eğitmeni Mustafa Veziroğlu ise, “Burada normal insanlara verdiğimiz binicilik eğitiminiengelli bireylere adapte ederek veriyoruz. Zaten adı üstünde adaptif binicilik. Bunun için farklıekipmanlar kullanıyoruzFarklı öğretim yöntemleri kullanıyoruz. Genelde oyun oynayarak öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü dikkatleri çok çabuk dağılıyor. Birden bire çok fazla şey yüklemeden yavaş yavaş veeğlendire eğlendire onlara birşeyler öğretmeye çalışıyoruz.” dedi.
Kaynak: IHA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ