ADALET ENGEL-Lİ TANIMIYOR


ADALET ENGEL-Lİ TANIMIYOR
İstanbul Çağlayan'da son teknolojiyle milyon dolarlar harcanarak hizmete açılan yeni adalet sarayı çevresinde engelliler unutulmuş.
Geçtiğimiz yıl hizmete açılan ve İstanbul'daki tüm ilçe adliyelerini tek çatı altında toplamak amacıyla ile yapılan Çağlayan Adliye’si, görkemiyle herkesi etkiliyor. Ancak bu görkemli binanın içine değil de çevresine bakıldığında engelli, bebekli ve yaşlı insaların haklarını aramak için binaya gelmelerini zorlaştıracak bir çok engelle dolu olduğu gözden kaçmıyor. Adliye sarayına yürüyerek gelmek için trafikten hızlıca geçmek ve merdivenler aşmak zorundasınız. Bu zorlukları aşarsanız Adliye'ye girerek hakkınızı arayabileceksiniz. Adaletin hem içinde hem dışında yaşanması gereken bir mekanda, bir engellinin yaşamsal hakkı gasp edilmesi , bizim bir şeyler düzeliyor dediğimiz bir zamanda tüylerimiz ürpertti..

10 Milyon Liraya Çay Ocağının Kiraya Verildiği Adliye Binasında Engelliler İçin Bir Park Yeri dahi Yapılmamış..

Batman’lı bir iş adamı Çağlayan Adliyesi’nin çay ocağını 3 yıllığına yıllık 10 milyon 600 bin liraya kiraladı ve gündeme bomba gibi düştü. İşin bu tarafı bizi ilgilendirmiyor. Ancak, koskoca Adliye'nin otoparkında engellilere ait araçların park etmesi için yer ayrılmamış olması, hele hele bunun için yetkililerle görüşüldüğünde elimizden gelen birşey yok uygun bir yere park edin diyerek baştan savmaları, olayın ne kadar başıboş yönetildiğini gözler önüne seriyor.

Biz De Denedik..

Gazetemizi arayan engelli dostlarımızın şikayeti üzerine Çağlayan Adliyesi’ne biz de gitmek istedik ve gittik,, sürüne sürüne. İlk önce engelli arabamızla gittik. İlk kontrolden geçtik. Ardından binanın etrafında bir tur attık, aracımızı kapıya yakın bir yere bırakabilmek için. Ancak binanın etrafında büyükçe bir alan polis araçlarına ve Adliye araçlarına ayrılmış. Kalan bölümse adliye görevlilerine yada servis araçlarına ayrılmış. Arabayı çektik bir kenara ve görevlinin gelmesini bekledik. Gelen görevliyle geçen diyalog şöyle;
i.g : Merhaba ben bedensel engelliyim. aracımı uygun yere bırakmak istiyorum ancak yer bulamadım.
g.g : Hoş geldiniz. anlıyorum sizi ancak adliye'de şuanda siz engelliler için ayrılan bir park yeri henüz yok. aşşağıda otoparka bırakın.
i.g : Ancak otopark uzakta ve ben arabayı bıraktıktan sonra uzun süre yürüyemem.
g.g: İnanın sizi anlıyorum ama, bunu yetkililere biz de söyledik. eksik diye. ama kimse bunu değiştirmedi. başsavcının da talimatı var. binanın çevresine her ne sebeple olursa olsun araç bırakamazsınız.
i.g: Ama bakın polis araçları var. uygun bir yere bırakayım. kapı hemen şurası.
g.g: Üzgünüm aracı dışarı bırakıp yürümek zorundasınız.

Güvenlik görevlisiyle yapılan kısa sohbet böyleydi. Mecbur aracımızla en yakın muhit olan Hürriyet mahallesinde uygun bir yere aracımızı park ettik. Binaya gitmek için yürümeye başladık ağır ağır. Önce ışığı olmayan bir yoldan rica mihnet geçen arabaları durdurarak karşıya geçtik. Ama sadece geçtik çünkü diğer tafara adım atamadık , kaldırımın yükseliğinden .Yanımızdan arabaların vızır vızır geçtiği yola paralel yürüyerek biraz aşağıda alçak bir yerden çıkıyoruz kaldırıma. Sonra binaya doğru yaklaşırken içimizi bir ürperti alıyor, nerden ineceğiz aşşağı. Öyle bir merdiven yapılmıştı ki binaya, değil engelli bir kişi sağlam bir kişi bile inerken zorlanacak cinstendi. Merdivenin önünde durduk bekledik. İnemedik ve geri döndük.
Bu bizim için yeterliydi sorunu anlatmaya. Artık sormaktan bizde bıktık ama, milyonlar harcanan bir yapının etrafında, yaya olarak gelmek isteyen engelli, bebekli ve yaşlı insanların faydalanması için tutacak korkuluk yada rampa yapmak veya araçlarıyla binaya gelmek isteyen engelliler içinde araçlarını koymalarına olanak sağlayan, kapıya yakın yerde iki üç adet çizgi çizmek bu kadar mı zor. Binayı yapam mimar ve mühendiseri alınlarından öpmek isteriz. Bravo size. Bu eksikleri yapmanız için sizde yada ailenizden birilerinde de bir engelmi olması gerekiyor. Biraz empati lütfen.

AYHAN AKTAŞ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ