Özür grubuna göre sorular

Bazı adaylara ayrı soru kitapçıkları tasarlanacağını, bazılarına ise sınav uyarlamaları ile özürlerinden doğan dezavantajların giderileceğini vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

'Mesela, görme özürlü vatandaşlarımız için şekilli olmayan sorular sorulacak, isteyene 16 veya 18 punto soruları basılmış olan soru kitapçıkları verilecektir. İsteyenlere ise okuyucu ve işaretleyici verilecektir. Okuyucu talep edenlere zaman kaybını telafi etmek üzere ek süre verilecektir.

İşitme engelliler için uzun paragrafları içermeyen, karmaşık olmayan nitelikte sorular sorulacaktır. Algılama güçlüğü dikkate alınarak bunlara ek süre verilecektir. Benzeri şekilde zihinsel engelliler ve genel özürlü grupta olan ancak özgül öğrenme güçlüğü, yaygın gelişim bozukluğu gibi durumları olanlar için de sınav düzenlemeleri gerçekleştirilecektir. Birçok özürlü vatandaşımızı tek bir sınıfta sınav yapma zorunluluğu doğacaktır.'

Başvuru sırasında belirlemek koşulu ile özürlülerin sınav sırasında kendi özürlerinden kaynaklanan dezavantajı ortadan kaldıran, yaşam koşullarını sürdürmelerine yol açan ve sınavı daha rahat geçirmelerini sağlayan araç ve gereçleri kullanabileceklerini belirten Demir, 'Ortopedik özürlüler baston koltuk değneği, görme özürlüler elektronik olmayan büyüteç, işitme engelliler kulaklık, şeker hastaları insülin iğnesi kullanabileceklerdir. Bu araç ve gereçlerin neler olduğu kılavuzda belirtilecektir' diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ