ÖMSS - Atatürk İlkeleri Nelerdir?

Cumhuriyetçilik: Halkın kendisini yöneteceği kişileri özgür bir ortamda seçerek iş başına getirmesini ifade eder. Bu şekilde halk, kendi kendini yönetmiş, yani devlet yönetimine katılmış olur. Atatürk’ün Cumhuriyetçilik ilkesi halkın seçme ve seçilme özgürlüğünü ifade eder. Bütün kuralların kanun çerçevesinde işlediği, insanların kanunlar çerçevesinde eşit tutulduğu en demokratik yönetim biçimidir.


Milliyetçilik: Atatürk milliyetçiliği, bugün dünyadaki en geçerli milliyetçilik anlayışıdır. Yalnızca kendi topraklarında yaşayan insanların kendi toprak bütünlüğüne sahip çıkmasını değil tüm dünya devletlerinin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ifa eder. Bütün milletlerin kendi vatan toprakları içerisinde huzur ve mutluluk içerisinde hiçbir baskı altında kalmadan yaşayabilmesini amaçlar.

Halkçılık: Cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir ülkede, yöneticilerin olduğu kadar vatandaşlarında devlet imkanlarının kullanılmasında halk yararının gözetilmesini ifade eder. Kurtuluş Savaşı yıllarından beri ulusal birlikteliğin sembolü haline gelmiştir. Halkçılık, topyekün kalkınmada, yönetimde, ülke gelirlerinin dağılımında, devletin imkanlarının kullanılmasında halk yararının gözetilmesini, yani halkın geleceği için çalışılması gerektiği anlamını taşır. Bütün millet bireylerinin hiçbir ayrıcalığa müsaade edilmeden yasa önünde eşitliği esasına dayanır.

Laiklik: Tamamen din özgürlüğünün sağlanmasını, din olgusunun çağdaş bir düzeye getirilmesini ifade eder. Din ve devlet işlerinin ayrı tutulmasını, herkesimden insanın kendi inancını özgürce yaşayabileceği bir ortamın oluşturulması gerektiğini savunur. Devletin din ve vicdan hürriyetini tüm bireylerine tanıması ve bunu kanunlarla desteklemesi anlamını taşır.

Devletçilik: Ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmanın gerçekleştirilmesi için uygulamaya konulması gereken politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi demektir. Devlet sektörü ile özel sektörün birlikte çalışarak, milletin kalkınması adına, yapılması gereken işlerin ivedilikle yapılması fikrini savunur. Özel sektörün millet yararına desteklenmesini ve her sahada milletçe başarının yakalanması çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eder.

İnkılapçılık (Devrimcilik): İnkılapçılık yenilik demektir. Geçerliliğini yitirmiş, fayda sağlaması artık mümkün olmayan işlerin bir düzene sokulması demektir. Bilimin öncülüğünde çağın getirdiği yeniliklerin vakit geçirilmeden uygulamaya konulmasını ifade eder. Ülkenin ilerlemesi ve kalkınması için yeni ve faydalı işlerin yapılmasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEDEF HASTALIĞI ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ